de fire årstider

De Fire årstider i Danmark

Du kender uden tvivl til de fire årstider; forår, sommer, efterår og vinter

Hvis man spørger ind til hvorfor vi har fire årstider og som er så forskellige, så er det kun de færreste der kan komme med et præcist svar. Det korte svar til hvorfor årstiderne skifter skyldes, at jorden bevæger sig rundt om sin stjerne, Solen, på en helt unik måde. I dette indlæg vil vi gå i dybden med spørgsmålet; Hvorfor har vi årstider?

Hvorfor har vi fire årstider?

Den helt specifikke grund til, at vi har de skiftende fire årstider er kombinationen af jordens hældning og den måde den bevæger sig rundt om solen på. Det er nemlig sådan, at samtidigt med at jorden roterer rundt om solen, så roterer den også rundt om sig selv efter en akse, som har en hældning på ca. 23 grader.

Denne hældning medfører, at jordens nordlige og sydlige halvkugle skiftes til at pege direkte mod solen i takt med at jorden bevæger sig rundt om solen i sit kredsløb. Det er netop dette vi oplever som årstider. Når den nordlige halvkugle er den del, som peger mod solen får vi mere sollys i løbet af dagen, hvilket også er grunden til at dagene er længere. Den forøgede mængde sollys varmen luften op, samt jorden, og derfor bliver det forår og sommer. Omvendt, ca. seks måneder senere, når det er den sydlige halvkugle der peger mod solen, så ligger den nordlige halvkugle i skygge, hvilket har den modsatte effekt. Det er også derfor, at der er forår og sommer i steder som Sydamerika og Australien, når vi har vinter og efterår har i Danmark.

Dele af jorden, hvor der ingen årstider er

De fire årstider giver en skøn variation i naturen og giver mange flotte oplevelser. De skiftende årstider, som vi kender dem, fungerer ikke helt på samme måde alle steder på jorden. Der er f.eks. området nord for polarcirklen, hvor årstiderne virker på en anden måde. Her er solen oppe hele døgnet rundt om sommeren og aldrig oppe om vinteren. Ved den sydlige polarcirkel er der altid koldt, fordi solen aldrig når at stå højt på himlen.

Afstand til solen har ikke en effekt på årstiderne

Umiddelbart giver det meget god mening at tænke, at afstand vil have noget med årstiderne at gøre. Altså, når jorden kommer tættest på solen grundet sin ellipseformede bane, så bliver der varmest. Det er dog ikke tilfældet. Afstanden mellem jorden og solen varierer nemlig kun meget lidt i løbet af den 1-årige tur rundt om solen, og derfor er det stort set uden betydning for jordens temperatur.

Hvis der ikke var nogen hældning på jordens akse, så vil vi heller ikke have nogen årstider. Solen ville gå op og ned på nøjagtigt samme tidspunkt året rundt, og her i Danmark vil vejret føles forårsagtigt året rundt. Disse forhold ville betyde, at livet på jorden ville være meget anderledes, da langt de fleste dyrs og planters livscyklusser afhænger af vores årstider.

Læs mere om årstider på Wikipedia.

Annonce